ČOČKIN

Pokaždé když se chystám strávit noc někde venku, dbám na to, aby bylo jídlo co nejskladnější a zasytilo na co nejdelší dobu. Díky vysokému obsahu bílkovin a prospěšné vlákniny jsou vhodnou alternativou právě luštěniny. Ne každý však patří mezi milovníky této skupiny potravin, věřím však že Čočkin zcela změní tvůj názor. Směs osmahnuté červené čočky s těstovinami na cibulce a česneku, dochucené sójovou omáčkou a chilli. To celé dozdobené zeleninou. 

přispěla Helena Černá

ČAS PŘÍPRAVY

5 MIN

ČAS VAŘENÍ

30 MIN

POČET PORCÍ

CENA ZA PORCI

30-50 KČ

Na jednu porci, budeš potřebovat:

  • 150 g (1/4 balení) semolinových těstovin
  • 150 g (1/4 balení) červené čočky
  • ½ střední cibule
  • 3 stroužky česneku (méně či více podle chuti)
  • 3 PL řepkového oleje
  • ½ KL chilli, 1KL kari, 2KL sušené bazalky
  • Sójová omáčka (Množství podle chuti. Pozor je slanná!)

PL – polévková lžíce |KL – kávová lžička

Vhodná výbava k přípravě:

Příprava

1. Ve středním ešusu uvedeme osolenou vodu do varu a poté do ní vysypeme směs čočky a těstovin. Těstoviny a čočku uvaříme dohromady do polotvrda, tak aby se nám těstoviny nerozvařili (nejlépe aby byly tvrdší). Horkou vodu poté slijeme a těstoviny si nasypeme do vedlejší nádoby.

Těstoviny a čočku uvaříme dohromady do polotvrda.

2. Mezitím si očistíme a nakrájíme cibuli a česnek.

Ke krájení jsem využila víčko misky.

3. V ešusu si poté rozpálíme řepkový olej a orestujeme na něm cibulku s česnekem do růžové barvy. Do orestované směsi poté nasypeme těstoviny s čočkou a celou směs restujeme dohromady.

Uvařenou čočku s těstovinami jsem přendala do misky a ve stejném ešusu jsem osmáhla cibulku s česnekem. Poté jsem čočku s těstovinami přidala k osmahnuté cibulce.

4. Na závěr směs okořeníme sojovou omáčkou, kari (kurkumou), chilli a bazalkou. Pokud máme k dispozici, tak dozdobíme oblíbenou zeleninou.

Na závěr dokořeníme a dozdobíme zeleninou.

Nutriční pozitiva této bašty!


Červená čočka

  • Je jedna z nejlehčeji stravitelných luštěnin, díky těmto vlastnostem nenadýmá, je tedy jako stvořená pro noci strávené pod stanem.
  • Nemusí se namáčet a je rychle uvařená.
  • Má jemnou máslovou chuť.

Semolinové těstoviny

  • Jsou ze semolinové mouky, díky které obsahují těstoviny mnohem víc bílkovin.
  • Jen tak se nerozvaří, a proto se nemusíte bát takové té “mňagavé šlichty“.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny dodávají delší pocit nasycení.

Chilli a kurkuma

  • Obsažené látky doslova rozpálí naše tělo.

  • Obsahují také antibakteriální látky, což při venkovním vaření rozhodně oceníme.

  • Dodají jídlu tu správnou chuť.

Sójová omáčka

  • Bez té…to nejde!
  • Právě tato ingredience dodá celému jídlu plnou chuť.
  • Jedná se o fermentovaný výrobek plný mikroorganismů, které mají blahodárný účinek na naše střeva.
  • Jen tak se nezkazí.
  • Pozor však! Je dost slaná. Při solení proto opatrně.

Fotogalerie

Komentáře

TVŮJ POŠTOVNÍ HOLUB

Přiletí ti od nás 1-3x za měsíc email o tom, co je nového na našem webu.

Ať už příběhy mikrodobrodruhů, objektivní recenze na vybavení, nebo všemožné tipy co se můžou hodit.

Nenech si nic ujít. Zanech nám na sebe kontakt a další email co budeme posílat ti přiletí rovnou do tvé schránky. Díky!

Na email jsme ti zaslali email k potvrzení registrace